Nieuws 2008

Digitaliseren van erfgoedcollecties

Nieuwe website Bakkerij Museum Hattem

Nederlands Bakkerijmuseum | 23 Augustus 2008

Het Nederlands Bakkerij Museum in Hattem heeft een nieuwe website met veel aandacht voor jeugd.

Het webadres is gelijk gebleven: www.bakkerijmuseum.nl. Onder de noemer ‘Kadettenkids’ kunnen voortaan ook kinderen naar hartelust rondstruinen op hun eigen webpagina’s. Daarnaast is er veel ruimte gecreëerd voor het uitgebreide bakprogramma van het museum, de vakantieactiviteiten, de arrangementen en de museumwinkel.

Naast de nieuwe site volgt een nieuwsbrief. Hiermee wil het museum vrienden en geïnteresseerden 4x per jaar informeren over de collectie, de diverse (seizoens)activiteiten en mogelijkheden tot familie- en bedrijfsfeesten. Aanmelden voor de nieuwsbrief kan nu al via de website www.bakkerijmuseum.nl. Stuur een email en vermeldt 'nieuwsbrief Bakkerijmuseum'.

Expositie over de Banketbakkerij

Nederlands Bakkerijmuseum | 23 Augustus 2008

Het jaar 2008 zal helemaal in het teken staan van de Banket-bakkerij.
Mede dankzij de collectie van Stichting Banketbakkersmuseum kunnen wij een zeer compleet beeld geven van de historie en ontwikkeling van de banketbakkerij.

In de nieuwe opstelling wordt een Banketbakkerij uit 1920/1930 nagebouwd. Voor deze periode is gekozen omdat het museum over relatief veel informatie en voorwerpen uit deze periode kan beschikken. Met de nieuwe expositie wil het Nederlands Bakkerijmuseum de museumbezoeker kennis laten maken met het vakmanschap van de Banketbakker.
Grondstoffen, productieprocessen en gebruiksvoorwerpen worden in een historische context geplaatst. Om dit onderwerp ook voor jonge bezoekers aantrekkelijk te maken wordt nagedacht over een audio-visuele presentatie.

Digitaliseren van erfgoedcollecties

Nederlands Bakkerijmuseum | 23 Augustus 2008

Nederlands Bakkerijmuseum heeft het voornemen om delen van haar documentatie en collectie te gaan digitaliseren.

Erfgoedmateriaal is kwetsbaar, toch willen wij de schoonheid ervan laten zien en functioneel maken voor geïnteresseerden. Behoud en toegankelijkheid zijn de belangrijkste redenen om delen van onze erfgoedcollectie te digitaliseren.

Behoud & Toegankelijkheid

Een aantal belangrijke voordelen van het digitaliseren zijn: Gedigitaliseerd erfgoed is vanuit verschillende plekken opvraagbaar en daardoor gemakkelijker te raadplegen voor bakkerij-branchegenoten, onderzoekers en andere geïnteresseerden. Het materiaal is immers op elk moment te bestuderen.

Gedigitaliseerde objecten en collecties lenen zich bovendien uitstekend voor het ontwikkelen en samenstellen van innovatief lesmateriaal. Eigentijdse toepassingen en beschikbaarstelling zorgen ervoor dat het gaat leven.

Daarnaast kunnen wij gemakkelijker laten zien welke rijkdom wij in huis hebben voor het werven van fondsen zonder dat wij het depot in hoeven of het object hoeven te verplaatsen.

Toepassingen

Gedigitaliseerde objecten en documenten kunnen op tal van manieren gebruikt worden; opnieuw in de markt zetten van historische recepten in combinatie met folkloristische verhalen, als promotiemateriaal, voor het verrijken van tentoonstellingen, voor online beeldbanken en voor e-cards met objectafbeeldingen.

Subsidie voor het digitaliseren

Een digitaliseringsproject is een kostbaar traject. Gelukkig zijn er subsidies om de projecten te financieren.

De planningsfase bestaat uit het maken van een informatieplan. In dit plan beschrijven wij wat wij willen digitaliseren, waarom bepaalde keuzes gemaakt worden en wij denken het digitaliseren uit te gaan voeren.
Het schrijven van een informatieplan kan grotendeels door middel van subsidie worden betaald en heeft een doorlooptijd van gemiddeld 6 maanden.

De uitvoeringsfase

In de uitvoeringsfase, ook het ontwikkelingsproject genoemd zal de collectie daadwerkelijk worden gedigitaliseerd. De uitvoeringskosten kunnen bij een goed onderbouwd informatieplan door middel van subsidies worden gedekt. De uitvoeringsfase heeft een maximale looptijd van 2 jaar.