Jan-Erik Barendsen neemt afscheid

 

Het laatste woord van Jan Erik Barendsen | Interview | Afscheidswens | Reactie Anneke Barendsen | Namens het bestuur: Joop van der Krabben | 25 Jaar samen optrekken: Fred Voskuil | Namens collega-musea: Charlotte van Dijk | Geen vaarwel, maar tot ziens: Harrie Leijten | Nieuwe Facilitair Manager: Rianne |

 

en verder:

KERSTprogramma 2012

 

 

**********

Beste Vrienden,

Nederlands Bakkerijmuseum | December 2012

"Op 15 december a.s. neem ik afscheid van ons geliefd museum. Ik besef dat dit een ingrijpende beslissing is, voor mij, voor mijn collega's en voor het bestuur.

 

Ruim 30 jaar heb ik mij mogen inzetten voor het cultuurbehoud van de bakkerij, vormgegeven in het Nederlands Bakkerijmuseum.

 

Eigenlijk kun je stellen dat ik ben opgegroeid in het museum. Geïnspireerd door de filosofie en daadkracht van mijn vader en het gastvrouwschap van mijn moeder, zoals u weet beiden de oprichters van ons museum. Het museum is uitgegroeid van een hobby naar een professioneel museum met bijna 50.000 bezoekers per jaar. Het heeft een unieke collectie die prachtig is gepresenteerd in onze bijzondere gebouwen.

 

Mijn taak is volbracht, ik heb samen met mijn collega's het museum gebracht waar ik het wou hebben. Levendig, educatief en stevig gefundeerd in onze samenleving en de bakkerijbranche. Voor mij is het tijd voor een nieuwe uitdaging.

 

Ik dank u hartelijk voor de interesse in de vele activiteiten van ons museum en hoop u nog eens te ontmoeten in een andere context."

 

Jan-Erik Barendsen 
Directeur

 

naar boven

 

**********

Jan-Erik Barendsen verlaat Nederlands Bakkerijmuseum

Nederlands Bakkerijmuseum | December 2012

 

Interview: "Ik heb mijn doel bereikt"

"Een vriend van me zei dat het is alsof ik mijn navelstreng heb doorgesneden. En zo voelt het ook wel een beetje", bekent Jan-Erik Barendsen, scheidend directeur van Nederlands Bakkerijmuseum ‘Het Warme Land’ in Hattem. "Maar het museum staat als een huis. Voor mij is het af, de cirkel is rond. Het is een goed moment om weg te gaan."

 

door: Linda van ’t Land / Bakkers in Bedrijf

 

Met de mededeling dat voor hem de tijd rijp is om zijn taak bij het Bakkerijmuseum neer te leggen, verrast de 57-jarige directeur aanvankelijk iedereen. "Maar ik heb vooral veel warmte en respect ontvangen vanwege mijn beslissing", vertelt Barendsen met een glimlach. "Men vindt het getuigen van lef, vooral in deze economisch moeilijke tijd." Een andere baan heeft Barendsen op dat moment namelijk nog niet. "De beslissing om te vertrekken is ingegeven door de wens om nieuwe uitdagingen en avonturen aan te gaan. Wanneer je knopen durft door te hakken, ontstaat daarvoor ruimte en creativiteit."

 

Filosofie

Barendsen vervolgt: "Ieder mens heeft in zijn leven een paar momenten waarop je eens goed bij je leven stil staat. Ik vroeg mij op dat moment af wat ik de komende tien jaar nog graag wil doen. En daarbij dacht ik aan mijzelf, maar óók aan het museum." Al 35 jaar speelt het Bakkerijmuseum dan ook een belangrijke rol in het leven van Barendsen. Zijn vader richt het op en verkoopt destijds een riant woonhuis om in een bouwval in de binnenstad van Hattem zijn droom te kunnen waarmaken: het oprichten van een creatief centrum voor de bakkerij.

Foto boven: oprichter Jan-Willem Barendsen,
foto onder: de opening in 1977

 

Als kind groeit Jan-Erik op met het ontstaan van het museum en neemt gaandeweg het stokje over van zijn vader. "Het is mijn rijkdom dat ik het Bakkerijmuseum heb meegemaakt vanaf de filosofische ideeën van mijn vader tot wat het nu is: een goedlopend en professioneel museum met nog steeds stijgende bezoekersaantallen. Door de jaren heen heb ik samen met conservator Fred Voskuil altijd de uitgangspunten van mijn vader vastgehouden. Natuurlijk hebben we er onze eigen draai aan gegeven, maar we hebben zijn visie hoog gehouden. Omdat Fred het stokje van mij gaat overnemen, weet ik dat die rode draad in het museum blijft bestaan. Daarom durf ik nu te stoppen. Ik heb alle vertrouwen in de continuïteit."

 

Hoogtepunt

Barendsen kijkt met veel plezier terug op een prachtige tijd in het museum. "Er zijn veel, heel veel hoogtepunten. Eén daarvan volgde op feitelijk een dieptepunt, namelijk de steeds verder teruglopende bezoekersaantallen. We hebben toen beleidsmatig een cruciale omwenteling gemaakt en ervoor gezorgd dat we steeds meer gezinnen gingen trekken. We maakten het museum leuk voor álle bezoekers, door ieder zintuig te kunnen gebruiken. Ook interactieve media zijn ondertussen geïntegreerd, maar het belangrijkste in ons museum is en blijft dat je ziet, ruikt en proeft hoe mooi producten als brood en banket zijn. Inmiddels hebben we vijftigduizend bezoekers per jaar, een aantal waarop menig museum jaloers is. Dat we dat hebben gered, is voor mij een belangrijk hoogtepunt."

 

Trots

Dat hij de knoop heeft durven doorhakken om zijn leven een andere wending te geven, stemt Barendsen trots. "Ik zie in mijzelf steeds meer dingen terug van mijn vader. Toen we in de begintijd van het museum samen werkten, moest ik best wel tegen hem opboksen. Hij was een visionair, had altijd grootse ideeën. Vanaf het moment dat hij vertrok, ben ik mijzelf gaan ontwikkelen. En gaandeweg zag ik: ik ben óók een visionair. Ik heb goede dingen bereikt met het Bakkerijmuseum."

 

Juist daarom is het voor Barendsen tijd om te gaan. "Ik vind dat je moet stoppen op het hoogtepunt van je eigen inbreng. Voor mijn gevoel ben ik daar aangekomen. Er staat een prachtig museum met een indrukwekkende collectie, we hebben fijne medewerkers, veel vrijwilligers en een goed bestuur. Ik heb mijn doel op deze plaats bereikt en ben aangekomen waar ik wilde zijn. Nu is het tijd voor iets nieuws."

 

Medio december neemt Barendsen officieel afscheid. En dan? De ogen van Barendsen beginnen te glimmen. In de haven van Lelystad ligt namelijk een immense en knalgele boot te wachten, een oliegestookt Noords Fjordenschip met een rijke historie. Inmiddels zijn eigendom. "Ik wil die boot in Hattem zien te krijgen en daar verschillende culturele dingen organiseren, in combinatie met een Bed & Breakfast." De voormalig museumdirecteur staat overduidelijk te popelen om aan een nieuw avontuur te beginnen. "Ik heb altijd gezegd dat ik aan het einde van de rit wil kunnen terugkijken op een rijk leven. Ik ben hard op weg om dat gestalte te geven."

 

***********************************************

Afscheidswens

De interesse vanuit de bakkerijbranche voor het museum is in de achterliggende jaren merkbaar gegroeid, vindt Barendsen. "Als er iets is wat ik de branche nog graag zou willen meegeven, dan is het dat het cultuurhistorisch erfgoed van ons vakgebied blijvende aandacht verdient. De historie van brood en banket is geborgd in ons museum. Het zou intens jammer zijn als dat ooit verloren gaat. Er is steun nodig om dit te behouden: financieel maar ook op allerlei andere manieren. Daarom roep ik de gehele bakkerij-branche op om ons niet te vergeten en het Bakkerijmuseum een warm hart te blijven toedragen."

***********************************************

 

naar boven

 

**********

Reactie Anneke Barendsen

Nederlands Bakkerijmuseum | December 2012

 

Het museum gaat door!

Anneke Barendsen is niet alleen de moeder van de scheidende directeur maar ook mede-oprichtster van het museum. De reactie van de 86–jarige is kort en duidelijk.

 

"Voor mij is het ’t allerbelangrijkst dat het museum doorgaat. De naam Barendsen verdwijnt uit het museum maar ik heb er alle vertrouwen in dat het museum zal blijven gedijen. Fred (Voskuil) doet ’t geweldig, hij is fantastisch!

 

We kennen elkaar al jaren en het is fijn dat hij geen vreemde is, dat zou voor mij persoonlijk moeilijker zijn geweest. Ik wil altijd positief denken en ook zo in het leven staan. Het zal er anders aan toe gaan in het museum maar daarom niet slechter."

 

NB: Fred Voskuil heeft inmiddels van de oudste zus van oprichter Willem Barendsen, Anneke Barendsen en overige familieleden twee beeldjes in ontvangst mogen nemen, gemaakt door Willem, die ook een verwoed amateur beeldhouwer was. Het ene beeldje van keramiek stelt een koekoeksjong voor. Het jong wordt gevoed door een tweede beeldje, een kleine moedervogel. Het koekoeksjong staat symbool voor het groot worden in een vreemd nest. Hiermee wordt de ontwikkeling van Fred Voskuil en zijn verwevenheid met het museum en de familie Barendsen gesymboliseerd.

 

naar boven

 

**********

Namens het bestuur: Joop van der Krabben

Nederlands Bakkerijmuseum | December 2012

 

"Jan-Erik, het ís wat…

  • om naast een dominante gedreven vader en oprichter te werken en ook nog het roer over te nemen;
  • al je onzekerheden weg te managen en een eigen weg te gaan in het complexe museum land;
  • te hertrouwen met een jongere vrouw en kinderen erbij te krijgen;
  • een midlife crisis te weerstaan en volledig trouw te blijven aan het museum;
  • uiteindelijk een keuze te maken uit een jongensboek om na al die jaren volledig onafhankelijk te worden en de erfenis uit het verleden af te schudden.

Het museum neemt met jouw vertrek afscheid van de Barendsen-invloed, maar zal in de geschiedenis nooit om jullie belang en geweldige inspanning voor het museum heen kunnen. De manier waarop jij met honing en altijd zonder venijn de meest moeilijke beslissingen nam en op onnavolgbare wijze de subsidies en sponsorbijdragen vergaarden heeft altijd veel indruk gemaakt.

 

Zoals altijd zal de wond die ontstaat door jouw vertrek op de een of andere manier helen, maar wat blijft is jouw nalatenschap van een modern en succesvol museum, midden in de maatschappij, waar velen plezier aan beleven. Jan-Erik: je bent gewoon een fijne vent met het hart op de juiste plaats, die het gevecht dat 'leven' heet gaat winnen op karakter."

 

Joop van der Krabben 
Secretaris/Penningmeester

 

naar boven

 

**********

25 jaar samen optrekken

Nederlands Bakkerijmuseum | December 2012

 

"Als je 25 jaar samengewerkt hebt waarvan de laatste 10 jaar zeer intensief, als je zowel zakelijk als privé hoogte- en dieptepunten hebt gedeeld en als je in het Museum successen en tegenslagen samen tegemoet bent getreden, dan kan het niet anders dan dat het vertrek van Jan-Erik mij niet helemaal onberoerd laat. Als je, zoals wij, op elkaar was aangewezen dan groeit er een verbondenheid die, terugkijkend, vooral is ontstaan omdat wij gevormd zijn door dezelfde persoon.

 

Hoewel wij karakterologisch nogal verschillen, was onze visie over de koers die het bakkerijmuseum zou moeten volgen steeds dezelfde. Wij voelden ons daarin gesterkt door stijgende bezoekersaantallen; bezoekers die de taal die wij spraken blijkbaar verstonden en die de boodschap die wij wilden uitdragen begrepen. De vraag of een alliantie tussen een pragmaticus en een romanticus goed kan gaan moet in ons geval met 'ja' beantwoord worden. Collega's waren we 25 jaar, vrienden blijven we voor het leven."

 

Fred Voskuil
Directie/Conservator

 

naar boven

 

**********

Namens collega-musea: Charlotte van Dijk

Nederlands Bakkerijmuseum | December 2012

 

Visionair

"Met veel plezier kijk ik terug op een periode waarin de drie Hattemse musea;

samenwerkten in de Stichting Museum Activiteiten. SMA is in het leven geroepen om activiteiten binnen en buiten de stad op elkaar af te stemmen, gezamenlijk publiciteit hiervoor te zoeken en nieuwe plannen te bedenken. Lof en zang hier voor Jan-Erik, visionair met daadkracht en lef, die op een bezielende wijze invulling heeft gegeven aan SMA. Het Bakkerijmuseum en Hattem zijn door hem landelijk op de kaart gezet. Jan-Erik is hiermee het gezicht van het Nederlands Bakkerijmuseum en van de nationale bakkerijbranche. Hij is het juk dat jarenlang mens en object, toekomst en verleden, vraag en aanbod perfect in balans gehouden heeft. Met een energie die ook aanstekelijk werkt naar de andere musea. Waar mooie samenwerkingsprojecten zoals met Zwolle Marketing uit gekomen zijn. Ook Gelders Erfgoed zorgde voor de nodige ondersteuning bij innovatieve projectplannen en Jan-Erik was er natuurlijk bij.

 

Voorwaarts!

Dit is altijd het motto geweest en vooral ook: koesteren wat je hebt. Ikzelf koester mooie herinneringen aan inspirerende museale samenwerking, aan Jan-Erik als gulle bruikleengever van beeld en schilderijen, een luisterend oor, een grap en aan het delen van een visie. De betekenis van zijn werk voor Hattem is groot. Nu draagt hij na vele jaren met veel vertrouwen het management van museum over. Voorwaarts!"

 

Charlotte van Dijk
voormalig conservator Voerman Museum Hattem

 

naar boven

 

**********

 

Geen vaarwel, maar tot ziens

Nederlands Bakkerijmuseum | December 2012

"Jan-Erik Barendsen. Ik probeer me te herinneren wanneer ik Jan-Erik voor het eerst ontmoette. Dat moet begin de tachtiger jaren geweest zijn. Bij het Genootschap voor de Bakkerij. Mijn belangstelling voor de historie van de Bakkerij lokte me naar Hattem. Jan-Erik’s vader Willem herkende die belangstelling en vroeg me zitting te nemen in de commissie Bakkerij Historie van het Genootschap. En op hetzelfde moment dat ik daar zitting in nam, trad Jan-Erik ook toe tot deze commissie. In 1985. Later trokken vader en zoon Barendsen mij in het bestuur van Het Pand van Het Warme Land. En zo ontstond–in de tweede helft van de jaren tachtig en eerste helft van de jaren negentig–een vrij frequent contact. Dat had vanaf het begin een vriendschappelijk karakter. Het contact en de vriendschap zijn altijd gebleven, alleen wat minder frequent.

 

Jan-Erik is een ander persoon dan ik: hij beschikt over creatieve gaven. Maar mensen raken elkaar niet om wat ze kunnen, maar ze raken elkaar in het respect dat ze voor elkaar hebben. En dat was tussen ons tweeën altijd het geval.

 

Jan-Erik gaat een nieuwe uitdaging aan: veel goede jaren heeft hij gegeven aan het uit- en voortbouwen van het Nederlands Bakkerij Museum. Hij heeft zijn eigen stempel erop gedrukt. Voorwaar geen gemakkelijke opgave. Want zijn vader was het museum en andersom. En toch vond Jan-Erik een weg om met zijn eigen ideeën, en zijn eigen visie verdere vorm en inhoud te geven aan het museum.

 

Hij laat een levensvatbaar museum achter. Wat ik hoop is dat hij (en ik) onze vriendschap niet achter laten. Wij zullen elkaar nu wat meer moeten dwingen om elkaar te ontmoeten. Want Jan-Erik verlaat de bakkerijbranche. En terwijl ik dit neertik besef ik dat het eigenlijk een heel bijzonder moment is. De familie Barendsen heeft zeker in de (bijna) gehele 20ste eeuw een bijzondere stempel op de bakkerijbranche gedrukt. Opa, vader en zoon Barendsen. Pioniers in het vakonderwijs en de museale bakkerij. Misschien ietwat te pretentieus, maar ik zeg het toch: namens de Nederlandse bakkerij bedankt voor wat jij - Jan-Erik - en je vader en opa voor de branche hebben betekend. En tot Jan-Erik zeg ik: Bedankt voor de vriendschap. Het is geen vaarwel, het is een tot ziens met een goede groet: het ga je goed in je nieuwe uitdaging en avontuur vol verrassingen."

 

Harrie Leijten
Hoofdredacteur
Versbladen Reed Business Media Bakkerswereld & Vleesmagazine

 

naar boven

 

**********

Rianne van der Worp: onze nieuwe Facilitair Manager

Nederlands Bakkerijmuseum | December 2012

"Even voorstellen: mijn naam is Rianne van der Worp. Per half oktober ben ik begonnen in de functie van Facilitair Manager. Als oud-medewerker van het museum en als oud-Hattemse kende ik het museum al goed; vanaf mijn 16de heb ik jarenlang met veel plezier in mijn bijbaantje op de zaterdagen en in de vakanties in het museum gewerkt.

 

Reizen door Europa

Na mijn opleiding HTRO (Hoger Toeristisch en Recreatief Onderwijs) in Deventer heb ik bij verschillende organisaties werkervaring opgedaan. Ik ben begonnen bij een fieldmarketingorganisatie als projectmanager. Daarna heb ik een aantal seizoenen als onderzoeker voor Toeristiek gewerkt. Hiervoor reisde ik naar landen binnen en buiten Europa om hotels te onderzoeken en over bestemmingen te schrijven, een fantastische en leerzame ervaring. Vervolgens ben ik weer teruggegaan naar de marketing en werkte ik als projectmanager voor een online marketing organisatie. Voor mijn gevoel is de cirkel nu weer rond; met de nodige werkervaring in mijn rugzak en persoonlijk een stuk gegroeid, ben ik weer terug in omgeving Hattem en terug in het museum in de prachtige functie van Facilitair Manager.

 

Dagen vliegen voorbij

Als Facilitair Manager ben ik verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken van alle faciliteiten in het museum, dus zowel horeca, bakkerij, balie als museumwinkel, maar ook voor alle organisatorische werkzaamheden achter de schermen. Dat maakt het voor mij een ontzettend afwisselende en leuke functie. Van het ontvangen van groepen, het meewerken in de horeca, het aansturen van medewerkers, tot het beheer van de gebouwen, het ontwerpen van brochures, het bijhouden van de voorraden, iedere dag is anders en vliegt voorbij. Wat het voor mij extra leuk maakt is de ruimte die ik als 'frisse wind' krijg om met een nieuwe blik mee te denken en dingen 'naar me toe te trekken', zoals het beheren van de website, het meedenken over marketingactiviteiten en facilitaire zaken professioneler en efficiënter aan te pakken.

 

Passie

Maar het mooist van alles is dat mijn werkplek een prachtig museum is. Wanneer je rondloopt voel je de historie en de passie vanaf het allereerste begin van het museum. Opgericht vanuit de filosofie van een creatieveling, in dezelfde lijn doorgezet door Jan-Erik en Fred en uitgegroeid tot een nationaal museum, met prachtige collecties, een waardevol cultureel erfgoed, vol met activiteiten voor jong en oud. Ik hoop samen met Fred te kunnen zorgen voor een goede doorstart van het museum, dat het Nederlands Bakkerijmuseum een bijzondere, cultuurrijke, gezellige, fijne plek is en blijft waar zowel alle gedreven medewerkers als bezoekers zich goed voelen en terug blijven komen."

 

Rianne van der Worp
Facilitair Manager

 

naar boven

 

**********

Kerstprogramma 2012

Nederlands Bakkerijmuseum | December 2012

 

Knusse midwinterdagen vol sneeuwpoppen en ijsschotsjes

Tijdens de koude winterdagen en in de Kerstvakantie is het één en al genoeglijkheid in het Nederlands Bakkerijmuseum. De ovens worden opgestookt zodat jong en oud lekker behaaglijk deel kunnen nemen aan alle midwinteractiviteiten.

Van zaterdag 22 december 2012 tot en met zondag 6 januari 2013 is er van alles te beleven in het museum. Let op: het museum is gesloten op Eerste Kerstdag, oudjaarsdag en nieuwjaardag.
 

Familieshows

Bakker en entertainer Fred maakt er op zijn eigen ludieke manier weer een dolle boel van tijdens de familieshows in het museumtheater. Midwinterfolklore in brood en banket staat centraal in zijn demonstraties.

 

Kerstkoek maken voor de jeugd

Kinderen maken en versieren in de eerste week van de vakantie een eigen Kerstkoek. In de tweede helft van de Kerstvakantie staan sneeuwpoppen op het menu. Onder leiding van een bakker kunnen kinderen dagelijks zelf met deeg aan de slag.

 


Foto links: zelf een kerst kerstkoek maken.
Foto rechts: héérlijke IJsschotsjes.

 

IJsschotsjes en Driekoningenbrood

De bakkers Johan en Henk bakken bij toerbeurt de verrukkelijke ijsschotsjes, heerlijk bij een kop koffie of warme chocolademelk. Bakker Johan bakt op 5 januari bovendien de oud-Hollandse Driekoningenbroden: wie vindt de boon en is voor één dag koning?

 

Takkenbossenoven

Op zaterdag worden er in de 19e eeuwse takkenbossenoven weer heerlijke houtovenbroden gebakken.

 

Komt u de sfeer proeven?

Bekijk het programma-overzicht. En in de museumwinkel vindt u feestelijke en smakelijke cadeaus. U bent van harte welkom!

 

naar boven

 

***********************************************

Voor actueel nieuws in het museum, volg ons op en . Het Bakkerijmuseum heeft de Bakkerijwiki gelanceerd, een digitale, nationale encyclopedie over de rijke cultuurhistorie van brood en banket.

***********************************************