Nieuws zomer 2011

Voorwoord van Jan Erik Barendsen |Wiki-wederwaardigheden | Actief Zomerprogramma | Vooruitblik van de Conservator |

 

en verder:

HISTORIE: Bruidstaarten (van 'Wills and Kate!)
RECEPT: zomerse verkoeling
SPREEKWOORD: "Van de taart krijgen!"

 

**********
Beste Vrienden,

Nederlands Bakkerijmuseum | Juni 2011

 

Zomerse smulactiviteiten voor het hele gezin

Gevulde koeken maken en ze daarna zelf opeten, een speurtocht door het museum en spelend leren in de computerkelder. Van zaterdag 2 juli tot en met zondag 4 september is het elke dag feest in het Nederlands Bakkerij Museum. We zijn dan zeven dagen per week open en vermaken onze gasten met activiteiten voor het hele gezin: speels, leerzaam én vooral smakelijk.

 

Demobakkerij voor educatie en innovatie

Meer dan museum zijn we een creatief centrum voor de bakkerij. Dat komt straks volop tot uitdrukking in de hypermoderne demonstratiebakkerij die binnenkort geopend wordt. Hier worden straks educatieve bakdemonstraties gegeven én vaktechnische innovaties getest. We laten u weten wanneer de demonstraties van start gaan. (Achtergrond-informatie vindt u bij Nieuws februari 2011.)

 

Digitale rondgang een feit!

In de tweede helft van dit jaar kunt u ook digitaal een rondgang maken door de cultuurhistorie van de bakkerij. Vanaf dat moment is onze kennis van brood- en banketproducten voor iedereen toegankelijk. De interactie met bakkers en publiek komt overigens al aardig op gang. U kunt ons volgen op twitter en op facebook. In juli zal er in de landelijke media ruchtbaarheid worden gegeven aan dit buitengewone project. We houden u op de hoogte. Dat we, zoals het echte bakkers betaamd, de handen uit de mouwen blijven steken is duidelijk. Conservator Fred Voskuil vertelt u over de nieuwe presentaties en informatieoverdracht. We zijn er trots op dat ons museum ook financieel een gezonde culturele onderneming is. We blijven daaraan werken door onder andere meer ambassadeurs aan te trekken. Ik wens u een fijne zomer toe en hoop u met uw kinderen en- of kleinkinderen in ons museum te mogen ontvangen.

 

Jan-Erik Barendsen
Directeur

 

naar boven


**********
Wiki-wederwaardigheden

Nederlands Bakkerijmuseum | Juni 2011

 

Even voorstellen: mijn naam is Antje Scheper en van 1990 tot 2000 was ik werkzaam als conservator in het Nederlands Bakkerijmuseum. Sinds enkele jaren ben ik weer als semi- vrijwilliger aan het museum verbonden. Ik hou mij voornamelijk bezig met promotionele zaken en het schrijven van teksten voor persberichten, website, brochures, tekstborden etc. Sinds 1½ jaar ben ik tevens betrokken bij het ‘vullen’ van de bakkerijwiki die eind 2011 wordt gelanceerd voor het grote publiek. Als conservator ben ik destijds al verslingerd geraakt aan de boeiende geschiedenis van voeding in het algemeen en die van brood en banket in het bijzonder. Het schrijven aan de wiki - in combinatie met het onderzoek dat voor elk item moet worden verricht - geeft mij dan ook veel voldoening. Als basis maak ik gebruik van een 60 à 70-tal boeken uit de bibliotheek van het museum. Deze zijn gescand en staan nu op een externe schijf tot mijn beschikking. Het betreft grotendeels Nederlandstalige boeken, waarvan een enkel exemplaar afkomstig is uit Vlaanderen of Duitsland.

 

Direct toepasbare wiki

Voor Koninginnedag 2011 diende het Trisje, het geboortebroodje uit 1938 ter inspiratie.

 

Het gerichte onderzoek maakt dat er vrijwel dagelijks historische pareltjes en wetenswaardigheden over brood- en banketfolklore op mijn pad komen. Zo kwam ik tijdens mijn naspeuringen het verhaal over de Trisjes tegen: een soort profeetjes die werden gebakken ter gelegenheid van de geboorte van prinses Beatrix in 1938. Via een omweg hebben we vanuit het museum de informatie hieromtrent aangereikt aan een innoverende bakker uit Steenbergen die het broodje nieuw leven heeft ingeblazen tijdens het Koninginnefeest van dit jaar. Dàt geeft extra voldoening en dàt is tevens waar de bakkerijwiki onder andere voor is bedoeld: het vastleggen en genereren van historische c.q. folkloristische informatie over brood en banket (waar mogelijk in combinatie met receptuur) en de directe toepasbaarheid voor de huidige generatie bakkers. Ik spreek dan ook de hoop uit dat mijn werk aan de bakkerijwiki en het achterhalen van het Nederlands erfgoed op dit vlak een bijdrage kan leveren aan een synergie tussen bakkerijbranche en cultuurhistorisch erfgoed!

 

Antje Scheper
voormalig Conservator,
thans freelance Tekstschrijver / PR-medewerker

 


De BakkerijWiki is gebaseerd op het bekende Wikipedia. Zoom in.

 

naar boven


**********
Zomers programma boordevol activiteiten: zonnebroodjes, gevulde koeken en bakprogramma’s

Nederlands Bakkerijmuseum | Juni 2011

 

Hattem – Het Nederlands Bakkerijmuseum zorgt van zaterdag 2 juli tot en met zondag 4 september 2011 voor een bruisende zomervakantie, boordevol activiteiten. Maar liefst zeven dagen in de week wordt er gebakken, hetzij door de bakker zelf, hetzij door jongens en meiden die zelf de handen uit de mouwen willen steken. Gevulde koeken leren maken, smullen van de bijzondere zonnebroodjes en demonstraties rondom de takkenbosoven voeren daarbij de boventoon. De jongste museumgasten kunnen zich bovendien vermaken met de speurtochten èn hun kennis testen in de computerkelder. Méér informatie…

 

naar boven
 

**********
Vooruitblik van Conservator Fred Voskuil

Nederlands Bakkerijmuseum | Juni 2011

 

Het accent van mijn werkzaamheden zal dit jaar voor een belangrijk deel liggen op de informatie- overdacht naar het publiek. De informatie over onze collectie, afdelingen en de historie van brood, banket en zoetwaren zal daarbij worden opgebouwd als een soort ‘drietrapsraket’. In samenwerking met Dick de Jong van Helder + Extravert zijn we bezig om zowel nieuwe tekstborden als gratis hand-outs te ontwerpen. Daarnaast zal het museum voor het eerst sinds jaren weer een boek in eigen beheer uitgeven.

Tekstborden en hand-outs

De tekstborden en de hand-outs (te vergelijken met zaalpapieren) krijgen een moderne, frisse lay-out, passend bij de dynamiek die het museum met name de laatste jaren kenmerkt. Voor de tekstborden laten we ons bijvoorbeeld inspireren door het vignet van het Brotmuseum in het Zuid-Duitse Ulm. Hierop zal de basisinformatie komen te staan over de betreffende afdeling, het object etc. In plaats van de geijkte, geplastificeerde zaalpapieren die je in veel musea ziet, is gekozen voor een verrassende, nieuwe opzet. Een klein boekje in vestzakformaat (ca. 10 x 10 cm) dient als routegids door het gehele museum. Dit boekje zal de betalende bezoekers straks gratis meekrijgen op zijn of haar tocht door het museum. Het bevat iets meer achtergrondinformatie dan op de tekstborden wordt gegeven.

 

Boekje over bakkerijen

Voor diegenen die zich ook thuis in een luie stoel willen verdiepen in de thema’s die het museum behandelt, verschijnt er een rijk geïllustreerd, sfeervol boekje vol wetenswaardigheden, folklore, anekdotes en enkele historische recepten. Daarin worden met name de 17 afdelingen cq bakkerijen behandeld die we de laatste jaren aan het opbouwen zijn. In veel gevallen is hier sprake van een soort ‘tableaux vivants’ die niet alleen volwassenen maar ook kinderen sterk aanspreken dankzij de visueel aantrekkelijke opzet met poppen in brood- en banketensceneringen. Dit boekje wordt niet alleen ‘hebbeding’ voor museumgasten maar is ook uitermate geschikt als geschenk. Al met al een boeiende, nieuwe fase in het museum! We zullen u van de voortgang op de hoogte houden.

 

Fred Voskuil
Conservator

 

naar boven

 

**********
De bruidstaart van ‘Wills and Kate’

Nederlands Bakkerijmuseum | Juni 2011

 

In maart van dit jaar maakten prins William en Catherine ‘Kate’ Middleton bekend dat Fiona Cairns was uitgekozen om de bruidstaart te maken voor het grote festijn op 29 april. Een mega- eer en stressvolle opdracht voor Ciarns die samen met haar man, Kishore Patel, een inmiddels gerenommeerd banketbedrijf runt in Leicestershire.

 

Aansnijden met sabel

In Engeland wordt van oudsher veel werk gemaakt van de bruidstaarten. De Bridecake of Weddingcake werd bij huwelijken van de Engelse adel aangesneden met de sabel van de bruidegom. Hieruit zou volgens sommigen blijken dat de huwelijkskoek- of taart een overblijfsel is van het oorspronkelijke dieroffer, dat bij de gelegenheid werd gedood. Het ronde, dikke Engelse huwelijksgebak bestaat uit drie delen, elke laag met een eigen symboliek.

 

Vier weken rijpen

Cairns koos in overleg voor een traditionele taart van vruchtencake met brandysmaak, overtrokken met witte en roomkleurige glazuurlagen, versierd met bloemmotieven. De diverse vruchtencakes werden al vier weken voor de bruiloft gebakken om te kunnen rijpen. In totaal waren er 17 vruchtencakes nodig voor de 8 verdiepingen die met 900 delicate bloemen van marsepein werden versierd. Voor de receptie op Buckingham Palace verzorgde Cairns bovendien een favoriet van de Windsors: chocolate cookie cake voor de 600 gasten. Hiervoor waren 37 pond chocolade nodig evenals 1700 Rich Tea cookies McVitie’s biscuit company.

 

Taart van 500 pond

Datzelfde bedrijf maakte in 1947 de bruidstaart voor koning Elizabeth en prins Philip. Deze taart was bijna 3 meter hoog en woog maar liefs 500 pond. De weddingcake voor prins Charles en prinses Diana was ‘slechts’ 1,5 meter hoog en werd in 1981 gemaakt door chef David Avery van de Royal Naval Cookery School. Deze taart was versierd met rozen, lelietjes der dalen en orchideeën, naast het familiewapen van de Windsors en de initialen van het bruidspaar.

naar boven
 

**********
Historische recepten voor zomerse verkoeling

Nederlands Bakkerijmuseum | Juni 2011

 

Het zijn waarschijnlijk de Chinezen geweest die voor hun conserveringsmethoden gebruik maakten van sneeuw en ijs. In de zomermaanden - vermoedelijk al zo’n 1000 jaar v. Chr. - werd een ijsdrank gemaakt van vruchtensap gemengd met kaneel, koriander, gember en honing. Via China heeft deze kennis zich verspreid naar o.a. India, Perzië en Arabië. In Egypte genoten de farao’s van gekoelde room met vruchten. Deze werd nota bene gedronken uit dubbelwandige bekers die met ijs waren gekoeld.

 

The Queen of Ice-cream

Aan de andere kant van het Kanaal leefde in Victoriaanse tijden The Queen of Ice-cream, Agnes Bertha Marshall (1855 - 1905). Eind 19e eeuw was Mrs. Marshall de meest fervente promotor van ijs en desserts. Ze bouwde een mega-imperium op als eigenaresse van een kookschool, ze schreef razend populaire kookboeken (in de aanloop naar haar carrière kreeg ze les van de beste Parijse en Weense chefs) en zette haar eigen lijn van huishoudelijke en keukenapparatuur op met navolgend een winkelketen. Daarnaast beheerde ze bovendien nog een uitzendbureau voor huishoudelijk personeel en gaf ze het magazine ‘The Table’ uit. In totaal schreef ze vier boeken.

 

Recepten

In deze zomereditie van de Nieuwsbrief geven we enkele van haar recepten weer voor gekoelde (ijs)dranken en ijsgerechten:

 

Komkommerijs (Crème de Concombres)

Schil een komkommer en verwijder de zaadjes. Kook de komkommer zacht in ca. 3 deciliter water en ruim 1 ons suiker. Pureren en een wijnglas gingerbrandy toevoegen alsmede wat groene kleurstof en het sap van 2 citroenen. Zeven en een halve liter zoete room of custard toevoegen. Invriezen.

 

Roomijs van Marmelade (Crème au Marmelade)

Meng een theekop marmelade met 1 pint* room of ongezoete custard en het sap van 2 vruchten (sinaasappel en/of citroen) en 1 wijnglas siroop (citroen- of sinassmaak). Zeef het geheel en vries het in.

 

Bergamot ijswater (Eau de Bergamot)

Maak een ijswater met citroenen of sinaasappels. Voeg op elke pint water 2 glazen brandy en 6 druppels bergamot-essence toe. Daarna invriezen.

*) 1 pint is gelijk aan 0,568 liter.

 

naar boven
 

**********
Spreekwoord

Nederlands Bakkerijmuseum | Februari 2011

 

"Van de taart krijgen!"

Er van langs krijgen.

 

naar boven

**********